29 Kasım 2010 Pazartesi

haydarpaşa



sadece bir tarih olmasıyla değil, mimarinin en güzel örneklerinden olmasıyla değil, istanbul'un simgelerinden olmasıyla da değil. türk filmlerinde istanbul'a oradan adım atılmasıyla ya da klişeleşmiş sahnelerin başrolünü oynamasıyla değil. onu Haydarpaşa yapan, gerçek İstanbul severlerin gönlünde taht kurması bu özelliklerinden hiçbiriyle sınırlandırılmamalı. Haydarpaşa ya orası, illa şu ya da bu sebeple mi kalmalı ayakta, hayır. yalnızca varoluşyla bile İstanbul'un canına can katıyor bu tarihi güzellik. Kadıköy'ün karmaşası oraya baktığın an geride kalıyor çünkü orada bir şaheser var, tarihinde barındırdığı olaylar, görüp geçirdiği zamanlar değil, orada bir kale gibi dimdik durması, bize hala güzelliklerin kaldığına dair umut aşılıyor ve ufacık hüzün dalgasıyla koskocaman bir sevgi duygusu uyandırıyor. Evet Haydarpaşa bizim için çok önemli. Biz İstanbullular, Kadıköylüler için bir mabet orası. Evet onu yakmaya çalışanları kendi ellerimizle yakabilecek kadar bağlıyız biz tarihimize, eserimize, sembolümüze. Sembol çünkü kımıldamadan kendini geliştirebilen, ses çıkarmadan konuşan ve karanlıklarda ışıl ışıl parıldayan çok da fazla simgemiz yok şu İstanbul karmaşasında.

Hangi para, hangi dandik otel, ya da hangi ultralüks mükemmel palaslar değer bir tarihi ayaklar altına almaya? hiç. vicdan sahibi olan hiçbir yaratılış oraya elini sürmeye cesaret edemez. ne allah korkusu ne linç edilme korkusu olmalı onu bundan alıkoyan. insan olmanın gereklerinden sadece, saygı, sevgi barındırmıyorsan bile, insanlık barındıracaksın, doğanı reddetmeyeceksin. ha reddediyorsan da, sonuçlarına katlanacaksın. çünkü sen saçmasapan emellerin uğruna bizim mabedimizi yıkıp geçersen, insanlığı da yıkıp geçmiş olursun ve karşına milyonları alırsın. babanın evi olsa yıktırmayız, yıkarsan da yapacağını yıkarız. belki yıkamayız, ama nefretimiz peşini bırakmaz, bundan da emin olabilirsin.

Haydarpaşa, yüzyıllarca daha İstanbul'un, İstanbullu'nun simgesi olmaya devam edecek, sen onu yaksan da, yıksan da, sevsen de, sevmesen de. Bizim onunla beraber yanan yüreğimiz yeter, en azından insan olduğunun bilincinde olan milyonlarımız yeter.

Eğer ki şu alevler içindeki yaşlı Haydarpaşa'ya bakarken için acımıyorsa, varsın sen kendini tatmin et, sen bizim gözümüzde evcilleşmesi imkansız yabani hayvanın en önde gidenisin.



6 yorum:

  1. Uzun bi aradan sonra yeniden yazmanız çok güzel; biraz daha yazmasaydınız sabredemiyecektim:)

    Bu yazıyla dönmeniz de şanssızlık ama olacaklarını düşününce yangın haydarpaşa garı için çokta kötü olmadı çünkü varolan yönetimin büyük ihmallerinin yol açtığı etki haydarpaşayı gören veya görmeyen tüm insanlara tekrar hatırlattı. Bundan sonra şu olacak.
    1-Anıtlardan izin almadan bir tuğlanın yeri değiştirilemeyecek.
    2-Yangın söndürme sistemi kurulacak(çatının yapması bu işi daha da kolaylaştırdı.)
    3-Varolan dikkatsiz yönetimden 2 kişi görevinden azledilecek.
    4-Sade bir yangın insanların bu kadar ilgisini çekerken; Oraya megayapı kurulması olanaksız hale gelecek.

    Kısacası yangın çokta kötü olmadı...

    Dün gece bütün yazılarınızı okuma fırsatım oldu; gerçekten içinizi yazıyorsanız; sizi tanımak beni memnun etti...

    YanıtlaSil
  2. 9 günlük izmir tatili arkasından bir haftalık adaptasyon süreci ve vize bunalımlarından yazmaya fırsat bulamadım.. yoksa izmir'den başlayarak anlatmak istediğim çok şey var. ben de bu şekilde dönmek istemezdim ama ne yazık ki dünkü olaydan sonra dayanamadım..
    çok da kötü olmadı diyorsunuz ama ben inanmıyorum bu olayın yangın söndürme sistemleri kurup geliştireceğine, inanmıyorum bu kafadaki insanların tepkilerden çekinip amaçlarından vazgeçeceklerine.. ama umalım yine de.

    bu blogum fazlasıyla kişisel bir blog olduğu için öyle aklıma eseni içimden geleni yazıyorum.. yorumlar için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Matmazel, bana inanan insanları hiçbir zaman mahçup etmem...

    Size bi bilgi vereyim. TCDD'de 2 yönetim kurulu üyesi değişecek ve bu üyelerden birini ben tanıyorum yani yönlendirmelerime açık;)
    Şu wikileaks olayı gündemden düştüğünde işleme konulacaktır...

    Sizi anlamak zor değil.izmir, sıcak hava, eski dostlar, rahat vakitlerden sonra İstanbul ve onun getirdikleri...

    Yazılarınızda okuduklarıma göre güçlü ama bi o kadarda narin bi karakteriniz var bu sebepten, vize bunalımlarınızda aslında bunalım değil; sizin için sadece can sıkıcı vakitlerdir ama o vakitlerde geçer... tabii sonuçları sizi keyiflendirecek şekilde;)

    Görmediğim, bilmediğim biri hakkında bişeyler okumak ilk defa ilgimi çekiyor.Net arkadaşlıklarından pek anlamam ama tanımadığım birinin aklından her geçeni yazması ilgimi çekti...

    Müsait olursanız diğer yazılarınızı merakla beklicem:) tabi müsait olursanız...

    YanıtlaSil
  4. düşünmek için müsait olduğum kadar yazmak için değilim belki ama her fırsat bulduğumda yazacağımdan emin olabilirsiniz:)

    TCDD'deki o arkadaşınız da bize destek olsun, wikileaks bir kaç güne etkisini yitirir, haydarpaşa'ya gerektiği özeni göstermeliyiz..

    YanıtlaSil
  5. Her ne için olursa olsun " yangın çok da kötü olmadı" demek , diyebilmek insafsızlıktır .
    Halkın Haydarpaşa Garı'nı anımsaması hiçbir şeye yaramayacak . Duyarlı insanlar değerlerinin her zaman farkındadırlar ve o değerleri koruma yükümlülükleri olduğunu bilirler . Duyarsız insanların ise bu değerleri hatırlamalarına gerek ve ihtiyaç yoktur , nasıl olsa tekrar unutacaklardır . Ayrıca onlar için bu yangın cep telefonuyla çekilecek bir videonun herhangi bir Televizyon kanalına satılmasından ibarettir , dindir imandır paradır.
    Bu halk 17 ağustos depremini unuttu , bu halk kendisine ihanet edenleri unuttu , ve daha sadece 4.gününde bu yangını da unuttu.

    O yüzden yetkili değişicekmiş ,wikileaks gündemden düşünceymiş vs. bırakınız bunları .

    1.si Wikileaks gündemden hiç düşmesin ve daha açıklanacak 200.000 + belge olduğu düşünülürse düşmeyecek.

    2.si insanlar hatırlamasın , biz Haydarpaşa ve benzerleriyle mutluyuz.

    Bu arada koskoca garın kamera sistemi de ne tesadüf tam yeni kurulmak üzereymiş.

    Arkadaşınız yönlendirmelerinize açıksa ona söyleyin , devlete hizmet sessiz kalmak değil Haydaparaşaları korumaktır.

    Biraz sert oldu belki kusura bakmayın ama ben bu yangına iyi oldu dedirtmem.

    YanıtlaSil
  6. Can dost kaan, bu konuda karşındakinin him olduğunu bilmeden sert konuşman ; bu mevzuda oldukça bilinçli ve duyarlı olduğunun gösterir ama sadece söylemek hiçbir şey ifade etmez çünkü onlar dinlemedik istemedikçe kimseyi DİNLEMEZ.

    Bi koyun sürüsünü yönlendirmek isteyen bi çoban köpeği isen biraz onlarla yürüceksin sonra yavaş yavaş çevireceksin; bi bakıcaklar ki sürü tekrar ahıra gelmiş...

    Benim ne demek istediğimi anlıyacak kadar zeki biri olduğunu düşünüyorum...

    YanıtlaSil

söylemeden edemicem..